Powered By Blogger

duminică, 3 iunie 2012

Vis de noapte

Şi-n noaptea asta te-am visat,
Iubito, ne scufundam într-o fântână.
Liniştea ne priveşte peste sat,
Cum coborâm ţinându-ne de mână.
Trupurile ni se scaldă-n rouă.
Contopite în dragoste eternă,
Ochi se umezesc şi plouă,
Mărgele de cristal pe pernă.
Amintirile străfulgeră în şoapte
Când îngerii de veghe fug.
Sunt grele  visele de noapte
Iar dragostea ne arde ca pe rug.

 " Vremea sărutului " - Constanţa 1994
Editura Mondograf

vineri, 1 iunie 2012

Jocul de-a copilăria

 Jocul de-a copilăria

Jocul de-a copilăria
mi-a rămas prin poiene
şi prin colnice... mi-a rămas pribeag
în veşnica mea căutate ...

Jocul de-a copilăria
mai trăieşte în mine,
s-a cuibărit undeva,
unde sângele
îmi arde în clocot de val...

Jocul de-a copilăria
există ... îl simt...
este acolo unde
se bat munţii în capete ...

 " Vremea sărutului " - Constanţa 1994
Editura Mondograf


Vis de copil 

 
Dacă noaptea care trece
Peste plânsul de copii
Roua dimineţii rece,
Lin ea se preface-n zi.

Şi se lasă ca o pană
Peste visul lor
Mângâioasă ca o blană
În somn îmbietor.


" Salut mileniul trei " - Constanta 1999
Editura Metafora

joi, 31 mai 2012

Povara

Că e iarnă ori e vară
Eu tot aşa sufăr mereu
Viaţa-mi este o povară
Pe care o duc din greu.

Cade vârsta peste noi
Anii ne doboară;
Sub povara de apoi,
Mergem înspre seară.

Bătrâneţea mă apasă
Îmi îngreunează mersul.
Mă plimb cum pot prin casă,
Nu mai ştiu ce este versul.

 "Versuri " - Constanţa 2012
Editura " Nelinişti Metafizice"

miercuri, 30 mai 2012

Fată dragă

Fată dragă
Aşteaptă-mă pe Ursa Mică
Eu voi veni cu bolta-ntreagă
Când Luna pe cer se ridică.

Acum stau singur si cânt
Pe a treia planetă de la Soare
Care se numeşte Pământ
De unde privesc Ursa Mare.

Nu voi veni cu alai
Ştiu că sunt taciturn
Am să trec încet peste plai
Cu turme de oi diurn.

Aşteaptă-mă că voi veni
Cum am venit de-atâtea ori
Sărutându-te fără să ştiu
Încărcat cu braţele de flori.


 "Salut mileniul trei ! " - Constanţa 1999
 Editura Metafora

luni, 28 mai 2012

Ţărmul liniştit

Dacă fluturele alb
Îţi va face curte,
Ascultă-ţi chemarea
Şi du-te,
Du-te departe
De ţărmul liniştit
Acolo sunt şi eu.





"Salut mileniul trei ! " - Constanţa 1999
Editura Metafora

duminică, 27 mai 2012

Ochiul Mării

Privesc prin ochiul
Mării Palatul de perle,
Iar scoicile dansează
În şirag de mărgele.

Din lacrimi albastre
Conturează imensitatea.
Lângă infinata fereastră
Dansează singurătatea.

Eu mă nasc din stele
Din fire de nisip
Odată cu ele
Încep să mă-nfirip.


"Salut mileniul trei ! " - Constanţa 1999
Editura Metafora

sâmbătă, 26 mai 2012

Fluturi de mucava

Dacă vor pica din cer
Sufletele noastre toate
Sufletele care pier
Peste tot si peste toate

Se va naşte cineva
Să ne judece cândva
Ce-am făcut pentru noi toţi
Fluturi verzi de mucava.

"Salut mileniul trei ! " - Constanţa 1999
Editura Metafora

vineri, 25 mai 2012

Sunt şi eu om

Nu-mi puneţi lacăte,
Vreau să mai scriu un vers
Curat şi fără patime
Pentru Univers.

Sunt şi eu un muritor
Ca orişicare om
Mă urc şi mă cobor
Şi mă usuc precum un pom.
" Drumul robilor " /  Constanţa  -2007

joi, 24 mai 2012

HRISTOS S-A ÎNĂLŢAT ! Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor neamului românesc


Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor neamului românesc





Sfântul Ioan Gură de Aur – Predica la Înăltarea Mântuitorului

 

„Deci, Domnul Iisus, după ce a grăit cu ei, S-a înălţat la cer şi a şezut de-a dreapta lui Dumnezeu” (Marcu 16, 19)
Ce sărbătoare este astăzi ? Este o sărbătoare înaltă şi mare, care covârşeşte mintea omenească, şi vrednică de marea bunătate a Aceluia ce a aşezat-o, adică a lui Dumnezeu. Astăzi neamul omenesc iarăşi s-a împăcat cu Dumnezeu. Astăzi vrăjmăşia cea îndelungată s-a ridicat, războiul cel îndelungat s-a sfârşit. Astăzi s-a încheiat o minunată pace, care mai înainte niciodată nu se putea aştepta. Căci cine ar fi nădăjduit că Dumnezeu iarăşi se va împăca cu oamenii? Nu pentru că Domnul era vrăjmaş al oamenilor, ci pentru că robul era uşuratic la minte; nu pentru că Stăpânul era aspru, ci pentru că robul era nemulţumit.
Voieşti să ştii cum noi am întărâtat asupra noastră pe acest Domn plin de dragoste şi de prietenie? Este neapărat trebuitor să cunoaştem fondul vrăjmăşiei de mai înainte, pentru ca atunci când vedem că noi, care eram vrăjmaşii lui Dumnezeu, iarăşi am fost cinstiţi, să ne minunăm de dragostea Aceluia. Şi să nu credeţi că acea schimbare s-ar fi făcut în urma propriilor noastre merite, ci mai vârtos să nu încetaţi a recunoaşte mărimea harului dumnezeiesc şi de-a pururea să mulţumiţi Lui pentru mărimea darurilor Sale.
Aşadar, voieşti să ştii cum am întărâtat asupra noastră pe acest Domn iubitor de oameni, plin de dragoste, bun, care toate le-a întocmit spre binele nostru? Dumnezeu hotărâse odinioară a stârpi tot neamul nostru, şi aşa de tare Se mâniase asupra oamenilor, încât voia să-i stârpească împreună cu femeile, cu copiii, cu dobitoacele şi cu tot pământul. El chiar spusese: „Voi pierde de peste tot pământul pe omul pe care l-am făcut! De la om până la dobitoc şi de la târâtoare până la păsările cerului, tot voi pierde, căci îmi pare rău că le-am făcut” (Facerea 6, 7). Dar nu omenirea în sine ura El, ci răutatea ei.
Şi noi, care păream nevrednici de pământ, astăzi ne-am înălţat la cer. Noi, care nu eram vrednici de nici o cinste pe pământ, ne-am înălţat la împărăţia cea de sus şi am trecut peste ceruri şi am ajuns la tronul cel dumnezeiesc; şi acea natură, care fusese alungată din rai de către heruvimi, astăzi s-a ridicat mai presus de heruvimi. Dar cum s-a săvârşit această mare minune? Cum ne-am ridicat noi la această înălţime, noi care am mâniat pe Domnul şi nu păream vrednici nici de pământ? Cum s-a înlăturat acel război? Cum s-a îmblânzit acea mânie? Cum? Căci aceasta este de mirare, că nu noi, ci El, Care cu dreptate Se mâniase pe noi, ne-a chemat la pace şi a întemeiat pacea. Cum, El a fost atacat şi El cheamă la pace? Negreşit, căci El este Dumnezeu şi de aceea ne cheamă pe noi, ca un Părinte plin de dragoste.
Să vedem, cum se face aceasta? Mijlocitorul păcii este Fiul Aceluia Care ne cheamă la pace; nu un om, sau înger, sau arhanghel, ori vreun altul dintre slujitorii lui Dumnezeu, ci însuşi Fiul lui Dumnezeu este mijlocitor. Şi ce face Mijlocitorul ? Ceea ce se cuvine mijlocitorului. Precum atunci când doi sunt învrăjbiţi se pune între dânşii un al treilea şi potoleşte mânia unuia şi a altuia, aşa a făcut şi Hristos. Dumnezeu Se mâniase pe noi, şi noi ne abătusem de la Dumnezeu, dar Hristos a intervenit între noi şi a împăcat amândouă părţile. Dar cum S-a făcut El mijlocitor? Pedeapsa pe care noi o meritam de la Tatăl, El a luat-o asupra Sa; din partea lui Dumnezeu El a suferit pedeapsa, din partea omenirii celei învrăjbite cu Dumnezeu – ocara.
Voieşti să ştii cum le-a luat pe amândouă asupra Sa? „Hristos, ne-a răscumpărat din blestemul legii, făcându-Se pentru noi blestem” (Galateni 3, 13). Acum vezi că El a răbdat pedeapsa cea pusă din partea lui Dumnezeu? Dar iată cum a luat asupra Sa şi ocara ce vine de la oameni. Zice psalmistul: „Ocările celor ce Te ocărăsc pe Tine au căzut asupra mea” (Psalmul 68, 11). Aşa a ridicat El vrăjmăşia şi n-a încetat a face şi a suferi toate, până ce iarăşi a împăcat cu Dumnezeu pe vrăjmaşul lui Dumnezeu. Şi ziua de astăzi este pricina acestor bunătăţi.
El a luat pârga naturii noastre (adică natura omenească în a ei desăvârşire) şi a dat-o iarăşi Tatălui, făcând ca un lucrător de pământ care aduce lui Dumnezeu pârga roadelor, ca prin aceasta Dumnezeu să binecuvânteze tot câmpul. El a adus Tatălui pârga naturii omeneşti, şi Tatăl a admirat jertfa, şi pentru vrednicia Celui ce a adus jertfa, şi pentru însăşi curăţia jertfei. Aşa că Tatăl a luat-o cu mâinile Sale şi a pus-o lângă Sine, zicând: „Şezi de-a dreapta Mea” (Psalmul 109, 1).
Dar cărei naturi a grăit Dumnezeu? Către natura cea omenească, ori către natura cea dumnezeiască a lui Hristos? Arătat este că aceleia căreia îi spusese odinioară: „Pământ eşti şi în pământ te vei întoarce” (Facerea 3, 19).
Nu era destul că natura omenească, prin Hristos, s-a ridicat la cer ? Nu era destul că ea a ajuns în lăcaşul îngerilor? Nu era, oare, această cinste negrăită? Însă ea a trecut mai presus de îngeri, s-a înălţat peste arhangheli, peste heruvimi şi serafimi, şi nu s-a oprit până ce a şezut pe tronul lui Dumnezeu. Socoteşte cât de jos stătea înainte natura omenească şi cât de sus s-a ridicat! Nu se putea să cadă mai jos decât căzuse omenirea, şi nici mai sus nu putea a se ridica decât a ridicat-o Hristos. Căci natura omenească prin Hristos s-a ridicat la cer. Şi ce însuşiri avea această natură mai înainte?
Eu mă opresc bucuros la înjosirea naturii noastre, pentru ca să recunosc mai bine uimitoarea ei înălţare, prin bunătatea Domnului. Noi eram pulbere şi cenuşă. Dar cel puţin aceasta nu era urmare a vinovăţiei noastre, ci din cauza slăbiciunii naturii noastre, că oamenii se făcuseră mai fără de minte decât dobitoacele, după cum zice şi psalmistul: „Alăturatu-s-a dobitoacelor celor fără de minte şi s-a asemănat lor” (Psalmul 48, 12). A se asemăna cu dobitoacele cele fără de minte înseamnă a fi încă mai înjosit decât ele. Adică, la dobitoace, lipsa de minte este ceva natural, nevinovat, dar o fiinţă înzestrată cu minte a se pogorî până la lipsirea de minte, aici este vinovăţia voinţei. Aşadar, oamenii au căzut mai jos decât dobitoacele, s-au făcut mai nemulţumitori, mai nebuni, mai vârtoşi, mai înjosiţi, mai nesimţitori decât pietrele.
Ce trebuie să zic? Cum să mă exprim? Această nevrednică omenire, cea mai fără de minte decât toate, s-a ridicat astăzi peste toate. Astăzi îngerii au văzut ceea ce de mult doreau să vadă. Astăzi arhanghelii privesc cele pe care de mult aşteptau să le vadă. Ei au văzut natura noastră strălucind de pe Tronul cel împărătesc, strălucind în slava şi frumuseţea cea nemuritoare. Căci acum, când natura omenească i-a covârşit cu cinstea, ei totuşi se bucură, aşa cum mai înainte jeleau înjosirea noastră. Deşi heruvimii alungaseră omenirea din rai, totuşi jeleau soarta ei.
Dacă oamenii simt compătimire pentru alţii, cu atât mai mult îngerii au simţit compătimire pentru noi, căci ei sunt mai plini de iubire decât oamenii. De aceea se arată îngerii pretutindeni unde se vorbeşte despre reînălţarea omenirii, atât la Naşterea lui Hristos, cât şi la învierea Sa din mormânt.
Astăzi, la Înălţarea Mântuitorului la cer, iată ce se zice în istoria Apostolilor despre îngeri: „… doi bărbaţi au stat înaintea lor în haine albe, care au şi zis: Bărbaţi galileeni, ce staţi căutând spre cer? Acest Iisus, care S-a înălţat de la voi la cer, aşa va veni, precum L-aţi văzut mergând la cer” (Fapte l, 10-l1).
Ascultaţi acum cu luare aminte. Pentru ce vorbesc ei aşa? Nu aveau oare ucenicii ochi? Nu văzuseră ei înşişi ceea ce s-a petrecut? Nu spune evanghelistul că S-a înălţat înaintea ochilor lor? (Fapte l, 9). Pentru ce, oare, s-au înfăţişat atunci îngerii şi le-au spus că El S-a înălţat la cer? Pentru două pricini:
Întâi, fiindcă ucenicii erau întristaţi pentru despărţirea de Hristos. Cum că ei în adevăr erau trişti, aflăm din cuvintele Domnului: „Nimeni dintre voi nu mă întreabă: Unde Te duci? Ci, fiindcă v-am spus acestea, întristarea a umplut inima voastră” (Ioan 16, 5-6).
Când noi ne despărţim de prieteni şi de rude, ne pare rău. Cum ar fi putut acum ucenicii să nu jelească şi să nu simtă durerea, când vedeau că se desparte de dânşii Izbăvitorul lor, Dascălul şi Sprijinitorul cel plin de dragoste, cel blând şi bun? De aceea li s-au arătat îngerii; ei trebuiau să aline durerea ucenicilor pentru ducerea Domnului de la dânşii, prin făgăduinţa revenirii Lui. „Acest Iisus, care S-a înălţat de la voi la cer, aşa va veni, precum L-aţi văzut mergând la cer”. Vă pare rău că El se ia de la voi, însă nu vă întristaţi, El iarăşi va veni. Aceasta este întâia pricină a arătării îngerilor.
Pentru a doua pricină, nu mai mică decât prima, îngerul a adăugat: „El S-a înălţat”, adică S-a înălţat, S-a ridicat la cer. Distanţa era prea mare şi ochii omeneşti nu puteau să privească trupul ce se înălţa până a ajuns la cer. Precum o pasăre, care se ridică la înălţime, se ascunde tot mai mult de ochii noştri, aşa şi trupul lui Hristos, cu cât mai sus se ridica, cu atât mai mult se depărta de ochii ucenicilor, fiindcă slăbiciunea vederii nu putea să urmărească lungimea distanţei. De aceea s-au înfăţişat îngerii, spre a încredinţa pe ucenici despre înălţarea Sa la cer, ca ei să nu creadă că El a fost luat la cer ca Ilie. Ilie a fost luat ca un rob al lui Dumnezeu, iar Iisus ca Domn; Ilie cu o căruţă de foc, Iisus a fost luat de un nor, căci şi Tatăl, precum zice Isaia, „sade pe nor” (Isaia 19, 1). Ilie, la înălţarea sa, a slobozit cojocul său asupra ucenicului său Elisei; dar Iisus, după ce S-a înălţat, a făcut să se pogoare asupra ucenicilor Săi darurile Harului şi a făcut nu numai un prooroc, ci mii de prooroci, care au fost cu mult mai mari şi mai slăviţi decât Elisei.
Aşadar, iubiţilor, să priveghem şi să îndreptăm ochii duhului nostru la a doua venire a Domnului. Apostolul Pavel zice: „însuşi Domnul întru poruncă, la glasul arhanghelului, Se va pogorî din cer, şi cei morţi întru Hristos vor învia întâi. După aceea, noi cei vii, care vom fi rămas, vom fi răpiţi împreună cu ei în nori, întru întâmpinarea Domnului” (I Tesaloniceni 4, 16-17). Însă nu toţi. Ascultă ce zice Hristos: „Atunci vor fi două măcinând la moară, una se va lua, alta se va lăsa; în noaptea aceea vor fi doi într-un pat, unul se va lua, altul se va lăsa” (Matei 24, 41; Luca 17, 34). Ce înseamnă aceste vorbe neînţelese? Cele de la moară sunt săracii şi chinuiţii (la iudeii antici, slujnicele sau roabele erau datoare să macine făină în râşniţă), cei din pat sunt bogaţii, care au şi comoditate, şi prisosinţă. Domnul voieşte aşadar să spună că atât dintre săraci, cât şi dintre bogaţi, numai unii se vor mântui, alţii însă vor pieri. Drepţii vor fi răpiţi în nori, spre întâmpinarea Domnului, iar păcătoşii vor fi lăsaţi şi daţi osândei.
Când un rege vizitează o cetate, obişnuiesc a ieşi înaintea lui cei ce îi sunt favoriţi; iar criminalii se ţin în cetate, spre a aştepta pedeapsa lor. Tot aşa va fi când Domnul va veni la judecată. Vom fi, oare, şi noi atunci duşi spre întâmpinarea Lui? Ah, eu cunosc păcatele mele şi nevrednicia mea!
Deci, să nu se laude bogatul întru bogăţia sa şi săracul să nu se creadă mizerabil şi nenorocit. Mai vârtos fericit, şi sigur fericit, şi de trei ori fericit este cel care se va arăta vrednic în ziua aceea a ieşi întru întâmpinarea Domnului, de ar fi el şi cel mai sărac decât toţi. Iar noi, păcătoşii, să ne tânguim pe noi înşine, şi nu numai să ne tânguim, dar să ne îmbunătăţim, să ne schimbăm, pentru ca toţi să primim cu vrednicie pe împăratul îngerilor şi să putem gusta acea sfântă fericire întru Hristos Domnul nostru, Care fie proslăvit împreună cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt, în vecii vecilor. Amin.

LINK 

Ziua Eroilor neamului românesc

 Este Ziua Eroilor din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român. În Biserica Ortodoxă Română, sărbătoarea Înălţării Domnului este ziua de pomenire a eroilor neamului românesc. 
 “Poporul care are sfinţi şi eroi este un popor care s-a luptat în istorie. Lupta duhovnicească a cuvioşilor, sfinţilor părinţi, a martirilor şi a tuturor sfinţilor a avut ca rodire de la Dumnezeu prin lucrarea Duhului Sfânt înălţarea lor în Împărăţia Cerurilor. Prin analogie, eroii neamului românesc care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, se înalţă în demnitate în faţa lui Hristos, care S-a jertfit pe Sine pentru lumea întreagă care va crede în El. Pomenirea aceasta este o datorie din partea noastră ca recunoştinţă adusă lui Dumnezeu pentru jertfelnicia celor care s-au luptat pentru apărarea credinţei şi a patriei strămoşeşti, pentru libertatea şi demnitatea poporului român ca fiind daruri de la Dumnezeu”, spunea anul trecut Patriarhul României.




 


 
E rănit soldatul, geme
Cade jos şi se ridică
De duşman el nu se teme
Pumnul nu-1 împiedică.

Încă o metopă iese
Lupta dacilor răsare
Precum Iisus din iesle
O istorie apare.

Şi se tot luptau străbunii
Cum în piatră este scris
Toţi s-au dus precum lăstunii
Şi-au rămas în manuscris.

Războinici cu săgeţile-n arc
Se zbat în odgoane şi pietre
Şi luptă aprigul dac
Să apere arsele vetre.

Câmpul  de luptă e lut
Amintirile de fapt, e o faptă
Bine săpată-n granit
Nu poate nicicând să fie uitată.

Cetatea e încă cetate
Cu ziduri durate în timp
Eroii în eternitate
Ne erodaţi de anotimp.

Izbânda e cea pe care ţi-o faci
E fala romanilor
Pe vatra străbunilor daci
Memoria vie a eroilor.

Neclintite metopele stau
Mărturii pe fresca de piatră
Eroii atâta mai au
Istoria ca o fereastră.

Arhitecţii încă sculptează
În otravă şi miere
Până ce reliefează
Pe Decebal care piere.

Arhitecţii sculptează şi plâng
Ei scriu memoria-n piatră
Monumentul - falnic Parâng
E strămoşeasca lor vatră.
" Drumul robilor " /  Constanţa  -2007

miercuri, 23 mai 2012

Povara

Că e iarnă ori e vară
Eu tot aşa sufăr mereu
Viaţa-mi este o povară
Pe care o duc din greu.

Cade vârsta peste noi
Anii ne doboară;
Sub povara de apoi,
Mergem înspre seară.

Bătrâneţea mă apasă
Îmi îngreunează mersul.
Mă plimb cum pot prin casă,
Nu mai ştiu ce este versul.
"Versuri" - Constanţa 2012
Editura "Nelinişti metafizice"

duminică, 20 mai 2012

Pentru totdeauna

PENTRU TOTDEAUNA
(La nunta Adelinei)


Codrul poleit cu aur,
Livezile cu diamante,
Soarele-a căzut pe plaiuri
Peste sat cu nestemate.

În această ambianţă
Cu miros de iasomie
Merg să-şi spună "DA" pe viaţă,
Cu lacrimi de bucurie.

"Versuri" - Constanţa 2012
Editura "Nelinişti metafizice"

 "Iasomie" by ~miautart

sâmbătă, 19 mai 2012

Rozalia

Cântă-mi Rozalia
O doină din frunză
Cum cîntă Amalia
Nimeni să n-audă.

Cântă-mi Rozalia
Chiar de eşti în luptă
Să audă România
Dragostea ta mută.

Cântă Rozalia
Ascunde cuţitul
Unde-i duşmănia
Acolo-i iubitul.

Cântă melodia
De sus de pe deal
De unde şi via
Se varsă-n pocal

Dealul greu crescut
Duce-n cârcă via
Cu ulceli de lut
Dulce Rozalia.

Ochii-ţi de migdale
Buzele de foc
Ai plecat la vale
Să găseşti noroc

Spuma de pe buze
Curge în aval
Doinele dragi muze
Cântă din caval.

Astăzi beau un vin
Ca o poezie
Din pocalul fin
Dragă Rozalie.
 "A Time to Drink" - ulei pe pânză de Mile Davidovic

vineri, 18 mai 2012

Ecou

Te-aştept pe prundul adormit
Sub salcia ocrotitoare
Unde cândva noi ne-am iubit
Mângâiaţi de un răsărit de soare

Sunt tot eu dar nu mai sunt
Acelaşi cu priviri iscoditoare
Aud, dar nu mai pot să-ascult
Şoaptele tale îmbietoare

E un ecou neterminat
Pierdut în colţ de stâncă
Neauzit de nimeni, dar ruinat.
Se mai resimte încă.

 
Iulie 2000

"Ecou" - pictură de  Mircea Popitiu

joi, 17 mai 2012

Nu plânge !

Nu plânge pentru a nu ştiu cât-a oară.
Nu plânge iubito, nu plânge.
Lacrima ta ca o vioară,
Inima mea o străpunge.

Ochii tăi, ochii albaştri
Din ei curg lacrimi amare
Strălucitori ca nişte aştrii,
Izvor de mărgăritare.
Vino în noaptea albastră
Să ne unim pe vecie
Toată lumea să fie a noastră,
Doar marea pe noi să ne ştie.
Căci nimeni nu poate să spună
Dacă va fi să mai fie
Îndrăgostiţi pe sub lună
Cu îmbrăţişări de poezie.


" Drumul robilor " /  Constanţa  -2007