Noua campania de reîmpărţire în regiuni a ţării a pus politicienii pe jar şi poporul pe gânduri.
E o frământare în ţară şi o derută totală. Azi se împarte ţara în opt, după criterii haotice... mâine nu se ştie în câte or mai vrea U.D.M.R.-UL, care a câştigat deja o rundă...
Consider că se permite prea mult celor care vor suplimentarea aşa zisului Ţinut Secuiesc – în inima României, stat unitar naţional.
Autorităţile statului, în loc să acţioneze ferm în lumina Constituţiei, atât cât va mai fi ea în vigoare, lasă acele grupuri antiromâneşti să-şi facă în voie mendrele, pe pământul nostru românesc fără să ia nicio masură.
Dezbateri şi contraziceri sus la guvern, în coaliţie, replici din partea altor partide şi formaţiuni politice, dar pe noi cine neîntreabă?
Eu, ca român, locuitor al judeţului Constanţa, îmi pun întrebări la care nu găsesc răspuns, iar la unele nici nu vrea să mă gândesc cum ar fi.
Pas cu pas, U.D.M.R. – ul câstigă în drumul pornit de peste douăzeci de ani spre autonomie, iar guvernul cedează pe zi ce trece de teamă să nu piardă majoritatea în Parlament.
Şantajul e real şi pe faţă :”Ne daţi ce vrem noi – vă susţinem, dacă nu plecăm şi rămâneţi cu o mână de oameni, cu voturi mai puţine decât opoziţia”. Aceasta este frica puterii.
Referindu-mă totuşi la “marea” reorganizare a teritoriului, dacă se va realiza şi cred că aşa va fi până la urmă, îmi permit să-mi spun şi eu părerea ca un om cu o oarecare experienţă :
Ca ziarist, am făcut parte din mai multe comisii care au realizat monografii al regiunii Dobrogea şi judeţului Constanţa.
În primul rând, consider că este premature să se treacă la o nouă împărţire teritorial-administrativă, atâta timp cât ţara se află într-o stare jalnică, mâncată de criză şi recesiune, iar poporul se zbate în sărăcie şi nevoi.
În condiţiile unei instabilităţi politice şi economice, cu o inflaţie în creştere, ţara nu este pregătită să suporte un seism social similar cu un seism geofizic.
Mă simt obligat să repet: această acţiune presupune, în primul rând, importante costuri, dar şi o gândire raţională, cunoaşterea profundă a realităţii sociale, istorice şi cultural ale zonelor vizate, cu identităţi şi afinităţi entice apropiate, dacă nu commune.
Referindu-mă strict la Dobrogea, delimitarea zonei mi se pare total nepotrivită. Ce înseamnă Sud-Est? Nu spune nimic omului de rând.
Dacă totuşi se va trece la aplicarea acestei măsuri, îndrăznesc în virtutea dreptului de expimare, să vin cu câteva sugestii:
Denumirea zonei să fie Dobrogea, teritoriu câştigat prin luptă şi multe jertfe.
Configuraţia teritorială să se prezinte astfel : judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi să constituie regiunea Dobrogea, tinându-se seama, pe lângă criteriile şi principiile amintite şi de proprietăţile locuitorilor care trebuiesc incluse în acest teritoriu, conform legii.
Se elimină astfel zonele Vrancea şi Galaţi, care au făcut parte dintotdeauna din zona Moldovei.
Aşa cred că va fi o repartizare realistă, atunci când această iniţiativă se va aplica.